Idea Festiwalu

Poznań  Katharsis Festival to festiwal muzyczny, nawiązujący do początków państwa polskiego i najstarszych tradycji kulturowych Poznania.

Katharsis (gr. oczyszczenie) to w rozumieniu starożytnym uszlachetnienie przez sztukę, przywrócenie ładu w emocjonalnym i rozumowym odczytywaniu świata. Katharsis to również wczesnochrześcijańska nazwa chrztu; z kolei Chrzest Polski w roku 966 (materialnie symbolizowany przez poznańską katedrę) to duchowe źródło polskiej tożsamości kulturowej.  Przez Chrzest weszliśmy w krąg cywilizacji zachodnioeuropejskiej, zbudowanej na fundamencie chrześcijaństwa i kultury antycznej. Dzięki połączeniu miejsca, czasu i muzyki wszystkie te wątki splotą się podczas Poznań  Katharsis Festival.

Miejscem festiwalu będzie przede wszystkim Ostrów Tumski – wyspa, na której w X w. zaczęła się Polska.

Tegoroczna edycja Poznań Katharsis Festival to druga odsłona festiwalu, który ma miejsce w historycznych lokalizacjach stolicy Wielkopolski, zwłaszcza na Ostrowie Tumskim. – To właśnie tam miał miejsce chrzest księcia Mieszka w 966 roku, czyli wydarzenie które jest źródłem naszej tożsamości i kultury. Dlatego w tym szczególnym miejscu zabrzmi muzyka, która dzięki uniwersalnemu charakterowi kultury średniowiecza tak naprawdę nie jest dawna, tylko ponadczasowa.
Dramat Liturgiczny Ludus Passionis będzie prologiem Poznań Katharsis Festival, podczas którego jednocześnie zostanie oficjalnie ogłoszony program festiwalu.
Podczas Katharsis 2019 odbędą się nie tylko koncerty, ale również spektakle, zabawy taneczne z muzyką tradycyjną i warsztaty. Gościem specjalnym festiwalu będzie Marcel Pérès, który 2 – 5 maja poprowadzi warsztaty muzyki polifonicznej Josquina Desprez.  W Poznaniu znajduje się też pierwsza polska nekropolia królewska, w której pochowani są pierwsi władcy z rodu Piastów. Dlatego kulminacją naszej majowej „wiosny średniowiecza” będzie Requiem za Mieszka I przy jego grobie w wigilię rocznicy jego śmierci – 24 maja o 19:00 w Złotej Kaplicy.