Niezbędnik Szuana. Pieśni wolnych Wandejczyków i Bretończyków

3 XI (wtorek), godz. 19:00

Scena Wspólna (ul. Brandstaettera 1)

Premiera „Niezbędnika Szuana” – nowego programu koncertowego Jacka Kowalskiego i Klubu Świętego Ludwika. Podczas koncertu zabrzmią pieśni powstania wandejskiego i bretońskiej Szuanerii, czyli zbrojnych wystąpień ludu francuskiego przeciw terrorowi rewolucji.

Wbrew wypisanym na swoich sztandarach hasłom „wolności, równości i braterstwa”, rewolucja francuska szybko obróciła się przeciw ludowi, wprowadzając krwawy terror, którego ponurym symbolem stała się gilotyna. W marcu 1793 roku wieśniacy nadmorskiej Wandei powiedzieli „dość”. Oprawili kosy na sztorc, chwycili za widły i myśliwskie strzelby, po czym ruszyli w bój za Boga i króla – żądając wolności religii i przywrócenia monarchii. W swoim nowym programie „Niezbędnik Szuana” Jacek Kowalski i Klub Świętego Ludwika zaprezentują pieśni powstańców wandejskich i Szuanów – bretońskich partyzantów, jak również utwory powstałe w późniejszych dziesięcioleciach na kanwie wandejskiej epopei.

Jacek Kowalski – koncepcja programu, przekłady, prowadzenie, śpiew, gitara
Agnieszka Obst-Chwała – fidel, skrzypce