Ludus Passionis – dramat liturgiczny

6 kwietnia Katedra Poznańska

Dramat liturgiczny to owoc pobożności i… pomysłowości ludzi średniowiecza: połączenie liturgii, muzyki i teatru. A jednym z najbardziej niezwykłych i archaicznych jego przykładów jest Ludus Passionis, czyli Gra o Męce Pańskiej. Jest to najstarsze średniowieczne misterium pasyjne, pochodzące ze słynnego XIII-wiecznego manuskryptu Carmina Burana. Dramat będzie miał formę procesji w oświetlonej jedynie światłem świec gotyckiej katedrze i przedstawi ewangeliczne sceny z życia i męki Pana Jezusa. Wykona go Schola Węgajty pod kier. Johanna Wolfganga Niklausa, a w roli Chrystusa wystąpi Marius Peterson z Estonii. Wydarzenie odbędzie się 6 kwietnia o 19:00 w Bazylice Archikatedralnej Świętych Apostołów Piotra i Pawła w ramach Poznań Katharsis Festival 2019. Wystawienie dramatu poprzedzą warsztaty śpiewu dla dorosłych i dzieci (4-6 kwietnia).

Schola Węgajty to teatr praktykujący dawne tradycje dramatu i śpiewu liturgicznego. Powstał w styczniu 1994 roku i działa w ramach Stowarzyszenia Węgajty niedaleko Olsztyna. Zespół tworzą śpiewacy, aktorzy, muzycy, plastycy, teatrolodzy i muzykolodzy pochodzący z sześciu krajów europejskich. Schola zajmuje się rekonstrukcją średniowiecznych dramatów liturgicznych, prezentacjami muzyczno-teatralnymi, badaniami nad tradycjami śpiewu liturgicznego i sakralnego, antropologią kultury oraz edukacją i animacją teatralną.
Od 19 lat opracowuje i wykonuje najstarsze europejskie zabytki literacko-muzyczno-dramatyczne (rękopisy polskie, francuskie, włoskie, niemieckie). Ma w swoim dorobku i repertuarze 7 łacińskich średniowiecznych dramatów liturgicznych stanowiących kanon tego gatunku, które były prezentowane w wielu krajach Europy oraz głównych ośrodkach kraju. Poprzez połączenie twórczych sił i doświadczeń aktorów, śpiewaków, instrumentalistów, teatrologów, antropologów, plastyków, językoznawców, liturgistów i przedstawicieli innych komplementarnych dziedzin, zespół wypracował unikalny i rozpoznawalny idiom wykonawczy i stylistyczny oparty na archaicznych i tradycyjnych technikach warsztatu muzyczno-teatralnego.