5 XI (czwartek), godz. 20:00

Kościół pw. św. Wojciecha

Pod koniec XV wieku brat Seweryn podróżował po Italii. Spędził pewien czas w Sienie, Asyżu, Padwie, później również w Ratyzbonie. Owocem tej podróży jest rękopis, w którym zapisał zasłyszane laudy, czyli franciszkańskie pieśni chwalące Maryję Pannę oraz opowieści o cudach dokonanych za jej wstawiennictwem. Brat Seweryn w swoich pieśniach i historiach nakłaniał do modlitwy koronką do Najśw. Maryi Panny (łac. Corona Virginis Mariae), czyli nabożeństwem żarliwie propagowanym wówczas przez zakon bernardynów. Ta muzyka, rękopis i koronka są punktem wyjścia programu koncertowego, w którym znalazły się niektóre z utworów zapisanych przez brata Seweryna oraz tradycyjne pieśni ku czci Najświętszej Maryi Panny. Dwie z nich są w sposób szczególny związane z obecną sytuacją: wierni na przestrzeni wieków śpiewając je wzywali obrony Matki Bożej przed morowym powietrzem.

Podczas koncertu instrumenty historyczne będą wykorzystywane nie tylko w repertuarze XV i XVI wieku, ale również zawtórują do śpiewu pieśni nabożnych, które co prawda spisywane były dopiero w XIX wieku, jednak w większości są dużo starsze: część z nich jest zakorzeniona w średniowieczu, a część – zakamuflowanym nośnikiem kultury i poezji polskiego baroku. Z kolei część utworów to nowe kompozycje do dawnych tekstów. Wykonywanie pieśni przy akompaniamencie lutni, violi i klawesynu odwołuje do zwyczaju muzykowania w domach i w dworkach, które było powszechne w dawnej Rzeczypospolitej, ale jednocześnie jest eksperymentem brzmieniowym i estetycznym, którego głównym wymiarem jest teraźniejszość: jakkolwiek dawne by nie były instrumenty, melodie i ich źródła, to muzyka zawsze wydarza się na nowo, tu i teraz.

Lúthien Consort:

Antonina Weber – viola da gamba

Monika Horodek – śpiew, flety, instr. perkusyjne

Jan Billert – klawesyn, śpiew

Jan Kiernicki – lutnia, śpiew

Wstęp wolny; bezpłatne wejściówki do odebrania w Centrum Informacji Kulturalnej.