6 listopada (piątek), godz. 19:00

CK ZAMEK – Sala Wielka

W XVIII wieku też nie było lekko. Przez Rzeczpospolitą przewalały się armie walczące w Wojnie Północnej, a do tego dżuma. Nic dziwnego, że ludzie uciekali przed strapieniami w muzykę. Zwłaszcza że muzyka polska była wtedy szalenie popularna, a styl polski był powszechnie uważany za jeden z czterech głównych stylów w muzyce europejskiej (!). Ogniste tańce polskie, dostojne polonezy, a w przerwach od tańca niewiarygodne, fantazyjne improwizacje skrzypków i dudziarzy – to właśnie zapamiętał z podróży po Polsce Jerzy Fryderyk Telemann. Zatrzymując się na dworach, w karczmach i gospodach słynny kompozytor zapisywał zasłyszane podczas potańcówek motywy i melodie w swoim zeszycie, a później wykorzystywał je w swojej twórczości. Dzięki zakorzenieniu w muzyce tradycyjnej i głębokiej znajomości barokowej muzyki dworskiej muzycy Orkiestry Czasów Zarazy tchną życie w nuty zapisane ręką Telemanna podczas trzeciej edycji Poznań Katharsis Festival.

Orkiestra Czasów Zarazy:

Paweł Iwaszkiewicz – dudy, fujarka, flet prosty